Vis relatert innhold

Rød skole testet Miljøtoget

miljøtogetLærerne Espen Bekhus og Anne Lydia Jacobsen fra Rød skole på Onsøy var med barna på turen.

Fremtidens togkunder får nå førstehånds kunnskaper om det miljøvennlige alternativet – toget. NSBs Miljøtog har avgang fra forskjellige stasjoner rundt om i landet.

Rød skole i Fredrikstad var gjester på miljøtoget midt i februar. 39 elever fikk en minnerik tur.

NSB har laget et flott opplegg for barneskoler i Østfold. Reisen går til Teknisk museum i Oslo, med mye moro underveis. Tilbudet er åpent for alle skoler og passer fra 2. – 5. trinn.

Miljøtoget2– Da ordføreren i Fredrikstad hørte om NSBs Miljøtog, ble han med på en tur og så hva barna opplevde på toget. Det han så likte han så godt at det ble besluttet at kommunen skulle betale togbillettene for elevene, forteller markedsansvarlig på Østfoldbanen Terje Andersen.

Engasjerende

Overkonduktør Jan Rørmyr er en av miljøambassadørene som følger elevene hele veien, og han sier at det er en glede å få lov til å engasjere barna på togturen mellom Fredrikstad og Oslo. Han har vært med på 15 turer.

– Ungene er meget interesserte, og vi sikrer oss på denne måten god kontakt med en fremtidig kundegruppe. Samtidig blir det en «snakkis» blant barna, og stadig flere ønsker å bruke Miljøtoget. Terje Andersen bekrefter at åtte turer er booket i ukene fremover.

Miljøtoget drar fra Fredrikstad kl 08:38 og er fremme i Oslo kl 09:49. NSBs miljøambassadører tar imot på toget, og i en reservert togvogn får alle barna låne hver sin iPad-mini.

Interaktivt

Her får de et interaktivt læringsopplegg knyttet til miljø som handler om blant annet kildesortering, transport og sommerfugleffekten.

Elevene får også være med på en kildesorteringskonkurranse: – Hvem sorterer raskest?

Det pedagogiske opplegget inneholder også et hemmelig oppdrag barna tar med seg hjem for å teste ut i praksis. Opplegget tar ca 20-30 minutter og ledes av NSBs miljøambassadører.

I Oslo er det togbytte til Gjøvikbanen til Teknisk Museum på Kjelsås. Miljøambassadøren følger klassen helt frem og hjelper til med togbyttet. På Teknisk Museum er det også undervisningsopplegg som man kan bestille ved å kontakte museet.

Flere steder i landet

Markedsansvarlig på Østfoldbanen, Terje Andersen, forteller at interessen tar seg gradvis opp etter hvert som tilbudet er blitt godt kjent i Fredrikstadskolene.

– Frem mot våren vil flere hundre elever få seg en tur på Miljøtoget, sier han.

Miljøtoget koster 50 kroner per elev (og lærer).

Miljøtoget kjøres også på Gjøvikbanen, Jærbanen, Vossebanen, Dovrebanen, Trønderbanen og Nordlandsbanen, alle steder med lokale opplegg for elevene.

Publisert: 14.03.2016, 15.01