Vis relatert innhold

Kjell-Otto Hermansen, seniorrådgiver i NSB Fellestjenester

Kjell-Otto Hermansen

Hvordan er arbeidsdagen din?

Jeg er fagansvarlig innen tjenester som omfatter datalagring, backup og servervirtualisering. Det betyr at mitt team skal drifte og vedlikeholde alle systemer som omfattes av dette.

Datalagring vil si at vi har skap fulle av harddisker som er organisert slik at vi kan dele ut lagringskapasitet til systemer som trenger det. Når et system ikke lenger trenger det, tar vi plassen tilbake og deler den til andre. Alle komponenter i et slikt lagringsnettverk er duplisert, slik at vi ikke mister tjenestene selv om en enkelt komponent feiler.

Backup er jo enkelt sagt at vi sørger for kopier av alle data på gitte tidspunkt, men med dagens datamengder betyr det en rekke utfordringer.

Servervirtualisering betyr at vi har noen kraftige fysiske maskiner som har programvare som lar oss sette opp virtuelle servere. De virtuelle servere er derfor i langt større grad uavhengige av den underliggende fysiske maskinvare, og det gir oss mange fordeler. For eksempel det å øke en servers minne eller disk-kapasitet gjøres med et museklikk mot i gamle dager da vi måtte ut og fysisk sette inn nytt utstyr. Det å etablere en ny server går på få minutter. Vi kan også flytte virtuelle servere fra en fysisk maskin til en annen samtidig med at serverne er oppe og betjener brukerne. Dette gir oss muligheter til å gi kundene våre høy oppe-tid samtidig som vi får muligheter til å vedlikeholde systemene i normal arbeidstid.

Hva er det morsomste med jobben din?

Det er en rivende utvikling på disse områdene, og det kommer stadig ny funksjonalitet som gjør at vi kan få til tingene bedre og raskere. For eksempel kan jeg nevne at vi tar backup av en hel server på sekunder, og fra noen ber om å få den restoret til den er på lufta igjen, har vi fått til det på under 3 minutter.  På mange områder ligger vi langt framme. Dette er spennende. En viktig forutsetning er en arbeidsgiver som lar oss få muligheten både med hensyn til opplæring og investering.

Hva er bakgrunnen din?

Etter endt gymnas i Tønsberg, ble det elektroingeniør på Gjøvik før en grad på Universitetet i Oslo i informatikk/matematikk. Der etter jobbet jeg 15 år med it-relatert teknikk i de sentrale landbruksorganisasjonene og på Sykehuset i Vestfold, før jeg begynte i Arrive/NSB.

Hva spør folk om når du forteller hva du jobber med?

De fleste er fasinert av mulighetene som har kommet med servervirtualisering, og vil vite mer om det.

Hva er ditt beste råd til de som er nysgjerrige på å jobbe innenfor disse områdene?

Vel – det er nok ikke så mange jobber av denne typen, så vil man satse bør man nok kjenne seg sikker på at det er dette man vil. Videre er det nok greit med en viss analytisk legning, og man må være nysgjerrig på tekniske ting. Det er viktig å vite at endringene skjer i et høyt tempo, og det må man kunne leve med. Løsninger vi finner på en utfordring i dag kan være historie om noen uker.

Publisert: 15.04.2013, 09.49